Temps de calçots

Les calçotades ja arriben, portant amb elles una oportunitat per a gaudir de la tornada del bon temps, la família i els amics.

Es tracta d’una tradició que se celebra a Catalunya any rere any, des de finals d’hivern fins a principis de primavera, en la que es mengen calçots, unes cebes tendres típiques catalanes de sabor únic, fent de les calçotades tota una festa gastronòmica.

El seu origen es remunta al segle XIX, a la zona de Valls, Catalunya. Es diu que un pagès, anomenat Xat de Benaiges, va ser qui va descobrir els famosos calçots. Existeix una història sobre el seu origen, la qual explica que un dia Xat de Benaiges estava cuinant unes cebes al foc, però aquestes se li van cremar. Benaiges, en comptes de tirar-les, les va pelar i se les va menjar, de manera que va descobrir que aquestes tenien un gust tendre i saborós.

Els calçots tenen un cultiu especial, ja que s’utilitza una tècnica específica per a cultivar-los. El mètode consisteix a cobrir els brots de les cebes amb terra, per a així poder obtenir tiges blanques i tendres de major longitud. A més, aquests es mengen amb les mans (retirant la capa exterior carbonitzada prèviament) i acompanyats de salsa romesco, que els hi dona un deliciós sabor.

Per a fer els calçots s’ha de seguir uns passos previs… Per començar, s’han de netejar i retirar la capa exterior més dura que tenen. Seguidament, es fan les brases, i quan aquestes estan ben formades, es col·loquen els calçots a la graella, i sobre les brases para rostir-los. Per a una bona cocció és recomanable anar girant de tant en tant. Quan els calçots tinguin la seva capa exterior ben carbonitzada, i el seu interior estigui ben tendre, significarà que ja estan fets!

Finalment, s’han de retirar els calçots de les brases i envoltar-los amb paper de diari, deixant-los reposar uns minuts perquè s’acabin de cuinar. Una vegada estigui tot fet, no oblidis gaudir i embrutar-te bé les mans!

 

Al centre de Barcelona hi ha diversos restaurants que ofereixen calçotades. Recorda que amb Aerobús pots anar des de e’Aeropuerto fins al centre de Barcelona, i que el servei funciona les 24 h i tots els dies de l’any.