Ara que estem a la tardor, s’acosta la temporada dels productes més típics: els moniatos, les castanyes, la carabassa, … Aquí a Catalunya a la tardor també són molt típics els panellets, un dolç típic, a més de molt ric, que se sol menjar la nit del 31 d’octubre, a més del dia 1 de novembre, el Dia de tots els sants. Durant els anys, els panellets han anat evolucionant. En els seus inicis es feien amb la recepta clàssica amb pinyons, però al llarg dels anys s’han anat innovant, provant amb nous ingredients i jugant amb nous sabors, anant encara més enllà. En el blog d’avui, us portem una recepta (de les moltes existents) per a fer panellets. Els ingredients que necessitaràs són:
- 500 g. d’ametlla molta
- 500 g. de sucre
- 250 g. de patata bullida (o moniato cuit)
- Per a la guarnició pots triar posar pinyons, ametlles crues picades, coco ratllat, encenalls de xocolata, codony, etc.
Una vegada tinguis tots els ingredients preparats, pots passar a l’elaboració, que és un procés una mica llarg però divertit:
- Bull les patates i seguidament lleva la pell.
- Quan estiguin les patates bullides i pelades, dins d’un bol, xafa les patates fins a crear una massa.
- Una vegada tinguis la massa creada, afegeix el sucre perquè es desfaci amb la massa en calenta, i seguidament afegeix a poc a poc l’ametlla molta, barrejant tot amb la massa de les patates i el sucre.
- Quan ja aquest tota la massa ben barrejada, divideix-la per a començar a donar-li forma als panellets.
- Forma petites boles i reparteix-les en una safata per a després portar-la al forn.
- Quan ja tinguis les boles fetes, és el moment d’afegir la guarnició que la teva vulguis i al teu gust.
- Una vegada tinguis els panellets preparats, opcionalment, pots batre un ou i usar la mescla per a pintar-los i que quedin més daurats després d’enfornar-los.
- Ara que ja està tot fet, preescalfa el forn a 180º
- Quan el forn aquest bé calent, col·loca la safata amb els panellets en el forn durant uns 10 minuts aproximadament (depèn de les característiques de cada forn serà més o menys temps).
- Una vegada passat el temps, saca els panellets del forn i deixa’ls refredar durant una estona.
- I… Ja estan llestos! Ara ja pots menjar i gaudir d’aquest dolç tan bo i tradicional.
Recorda que aquesta recepta és només una de les moltes que hi ha, i que per internet pots trobar una gran varietat de receptes per a fer panellets i que siguin bons igual. A Barcelona existeixen múltiples forns i pastisseries on pots comprar panellets riquíssims. Des d’Aerobús et portem de l’aeroport fins al centre de la ciutat, perquè puguis gaudir dels panellets i molt més!