La tradició del caganer a Catalunya

El caganer

El caganer és una figura molt popular de les festes nadalenques a Catalunya.

Des de fa molts anys és tradicional a Catalunya posar en el pessebre nadalenc la figura del caganer amb una barretina vermella i el solem trobar ajupit, amb el cul a l’aire. Diuen que no posar-ho porta mala sort a la llar, ja que la seva femta fertilitzen la terra i porta sort i alegria per a l’any vinent.

Continua llegint i descobreix l’origen i la seva tradició.

 

Origen del caganer

Existeixen diversos dubtes sobre qui va inventar el caganer i el seu origen. La figura del caganer es va introduir en els pessebres a la fi del segle XVII. Segons el folklorista Joan Amades el personatge del caganer del pessebre popular està relacionat amb els rituals de fecundació compartits entre molts pobles d’Europa.

Una altra hipòtesi sobre l’origen del caganer sorgeix coincidint amb un moviment artístic i cultural que reflectia, mitjançant dibuixos en taulells, episodis de la vida quotidiana de la societat catalana.

En l’actualitat, s’utilitza aquesta figura per a satiritzar a personatges cèlebres com a actors, polítics, futbolistes o músics.

 

Quin significat té el caganer

El caganer es considera una figura de fertilitat i prosperitat. També, és una figura de rebel·lia i de burla cap a l’autoritat. En l’antiguitat, la figura del caganer s’utilitzava per a ridiculitzar a les figures de poder i a les autoritats religioses.

 

Si visites Catalunya per Nadal, no et perdis l’oportunitat de veure els pessebres i descobrir les diferents versions del caganer que existeixen. Recorda que l’Aerobús et porta al centre de Barcelona des de l’Aeroport del Prat, els 365 dies de l’any.