Tradicions de cap d’any arreu del món

La nit de cap d’any és una nit molt especial i emotiva, ja que acostumem a reunir amb els més estimats per sopar i celebrar plegats. Alçant la copa desitjant bona fortuna, prosperitat i felicitat, brindant per tot el que hem viscut l’any que deixem enrere i marcant nous propòsits pel nou any que entra.

A Espanya i molts països de parla espanyola la tradició pel cap d’any és menjar 12 raïms amb les 12 campanades a l’últim minut del dia 31 de desembre, però no creguis que a tot el món es fa el mateix. Cada cultura i país té la seva tradició per atraure els bons desitjos i sort per a l’any que ve. Et ve de gust canviar una mica d’hàbits i provar-ho amb una altra tradició? N’hi ha de tota mena!

1. Passejar maletes a Colòmbia

A més de reunir-se en família i menjar els 12 raïms, a Colòmbia és tradició fer una volta a l’illa de cases amb una maleta simbolitzant un any nou ple de viatges.

2. Trencar plats a Dinamarca

Els danesos no guanyen per a vaixella el dia de cap d’any, ja que la tradició és trencar plats a terra de davant de la porta dels amics i familiars. Destrossar els plats simbolitza foragitar els mals esperits i portar bona sort als habitants de la casa. Els plats trencats s’amunteguen a la catifa del portal, així com més hi hagi significa que més amics es té. També tenen tradició de saltar des d’una cadira just al moment que comença l’any nou.

3. Menjar llenties a Itàlia

Els italians s’acomiaden l’any de manera peculiar. Menjant un bon plat de llenties. Si les menges, tindràs bona fortuna i abundància l’any que entra. Es creu que aquesta tradició ve perquè les llenties recorden les antigues monedes d’or i també perquè és un llegum ric en nutrients.

4. Penjar una ceba a Grècia

En algunes localitats de Grècia, com l’illa de Creta, la tradició és penjar una ceba a la porta de casa que simbolitza renéixer i la bona fortuna.. També, a moltes localitats gregues, tenen la tradició d’estampar una magrana, el símbol d’abundància, fertilitat i bona fortuna, contra la porta d’entrada en fer mitjanit.

5. Cremar ninots a l’Equador.

La tradició més popular a l’Equador és cremar en una foguera un ninot que en diuen “monigote” i representa l’any que se’n va. Aquests ninots són fabricats amb cartró i tela de roba vella farcits de petards. Cada família dissenya un ninot que representa el millor o el pitjor de l’any i que serà cremat en acabar el 31 de desembre. Normalment es creen personatges de la cultura popular, com ara actors, superherois o dibuixos animats. Les podríem anomenar les “falles equatorianes”.

6. Reunir fruites rodones a Filipines

A les Filipines es dóna la benvinguda al nou any tenint a taula per sopar moltes fruites rodones. A més, de vestir amb roba amb “topos”. Això és perquè, per a ells, en bona part inspirats per les monedes, les formes arrodonides són símbol i sinònim de prosperitat, un gran imant per a la riquesa, cosa que a la llarga suposa felicitat.

7. Cendre i xampany a Rússia

A Rússia no tot és fred i vodka. La tradició més popular és escriure un desig a un paper i cremar-ho. Després, tirar les cendres en una copa de xampany i beure’l quan siguin les 12 de la nit. T’arriscaries a beure aquest còctel?

8. Cremar papers a Argentina

A més de reunir-se i menjar un bon rostit en família a la caloreta de l’estiu de desembre a Argentina, la tradició és recopilar factures de tot l’any, papers, documents, deutes…i calar-los foc. D’aquesta manera deixen el passat enrere i tanquen bé l’any per començar el següent amb bon peu.

 

Ja veus que tradicions tan diverses i curioses hi ha al món… Amb quina tradició et quedes? T’animaries a passar cap d’any en algun d’aquests països i viure’l en persona?

Aerobús et desitja feliç any 2022! I recorda que viatjar a l’aeropuert de Barcelona des del centreo és fàcil i ràpid, ja que l’Aerobús et porta els 365 dies de l’any les 24 hores del dia. Consulta els horaris i no t’ho pensis més, compra el teu bitllet aqui.