La tradició del Tortell de Reis

Roscón de Reyes

El Tortell de Reis és una d’aquestes tradicions que esperem cada any al costat dels regals de les seves majestats els Reis d’Orient.

El 6 de gener se celebra el Dia dels Reis. La il·lusió s’apodera dels més petits, però també és el moment de menjar al costat de la família aquest dolç típic i descobrir qui es trobarà la fava i el rei entre les seves porcions.

Des del Blog d’Aerobús, t’expliquem el seu origen i la seva història. Continua llegint!

 

Origen i història del Tortell de Reis

Sabies quin és l’origen del Tortell de Reis? La seva procedència s’associa a una festivitat pagana en el segle II d.C, la festa de Saturnals. Una festa dedicada al déu Saturn per a festejar el solstici d’hivern menjant una coca amb mel i fruita seca. Un segle després, s’introdueix la fava en el tortell, com a símbol de fertilitat de la terra conreada.

Amb l’arribada del cristianisme, les saturnals van desaparèixer, però en diferents zones d’Europa es va mantenir la tradició de la coca, la qual cosa més tard es va acabar convertint en el Tortell de Reis.

La figura del Rei dins del Tortell de Reis

El Rei i la fava

“Heus aquí el tortell de Reis, tradició d’un gran banquet. En el qual hi ha dues sorpreses per als quals tinguin sort; en ell hi ha molt bé ocultes una fava i una figura, el que ho vagi a tallar faci-ho sense entremaliadures. Qui en la boca es trobi una cosa una miqueta dura, al pitjor és la fava o potser la figura. Si és la fava el trobat aquestes postres pagaràs, més si això és la figura coronat i Rei seràs”

Tal com explica la rima, la persona que trobi la figura del Rei serà nomenat Rei, en canvi la persona que doni amb la fava es veurà obligat a pagar el tortell.

 

La recepta del Tortell de Reis

La recepta que coneixem avui dia és un brioix molt esponjós en forma rodona aromatitzat amb aigua de flor del taronger o pell de taronja.

Encara que el clàssic és sense farciment, existeixen varietats per a tots els gustos: farcits de nata, tòfona, cabell d’àngel o crema. Se sol decorar amb sucre glas i fruites gebrades que simbolitzen les pedres precioses que els Reis d’Orient porten en les seves vestimentes. Deliciòs veritat?

 

Avui és un dels dies més especials de tot l’any. Preparat per a fer l’últim excés del Nadal? Recorda que l’Aerobús t’espera en l’Aeroport del Prat de Barcelona (T1 i T2) per a portar-te al centre de la ciutat, els 365 dies de l’any.

Feliç Dia de Reis!